Home

Achtergrond 215 x bekeken

Te hard van stapel

Nederland loopt te hard van stapel met het willen beëindigen van het mengen van medicijnen in veevoer.

Het besluit om daar ge­leidelijk aan mee te stoppen, is genomen in het kader van het C onvenant Antibioticaresistentie. Met het doel – terugdringen van medicijngebruik in veevoeders – is helemaal niets mis. Ook de veevoerindustrie wil er liever af, mede om­dat de bijmenging het productieproces bemoeilijkt.

Volgens branche­organisatie Nevedi kan de productie van het eufemistisch klinkende 'medicinale veevoer' in 2012 worden gestaakt.
Dat is niet waar, omdat de toelating van de medicijnen en het ge­mengde voer Europees is geregeld. Nederland kan dus helemaal niet op eigen houtje handelen. Het is ook logisch deze zaak Europees te re­gelen, gezien het belang van terugdringing van antibioticagebruik én het feit dat diervoeder- en veterinaire medicijnenindustrie internatio­naal opereren.

Afgezien van de regelgeving is het ook goed te kijken naar alterna­tieven, want antibiotica blijft nodig om gericht ziekten aan te pakken.
Boeren zelf laten mengen in voer of water lost niets op: gevaarlijk voor de boer, moeilijk te controleren en het mengt slecht c.q. lost slecht op.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.