Home

Achtergrond

Subsidie luchtwassers onder vuur in Tweede Kamer

PvdA en Christenunie zetten vraagtekens bij de subsidies op luchtwassers. Tweede Kamerlid Esmé Wiegman (Christenunie) vindt dat dit geld beter kan worden besteed aan het voorkomen van de uitstoot van schadelijke stoffen.

De PvdA is bang voor fraude. Dat bleek tijdens een debat met milieuminister Jacqueline Cramer over luchtkwaliteit. ”De luchtwasser is haast een gelegenheidsmaatregel”, zei Wiegman. ”Laten we dit probleem liever bij de bron aanpakken.”

Volgens Cramer is dat heel moeilijk. ”Ik zou willen dat ik preventieve maatregelen kon nemen. Maar een kip heeft veren en als die zo doet, geeft dat ongelofelijk veel stof.” Cramer vindt het noodzakelijk nu geld beschikbaar te stellen voor luchtwassers, omdat de emissies in de veehouderij niet alleen schadelijk zijn voor het milieu, maar ook voor boeren. PvdA’er Jan Boelhouwer vreest dat luchtwassers gevoelig zijn voor fraude. ”Het kan aantrekkelijk zijn ze alleen aan te zetten als er iemand komt controleren”, hield hij Cramer voor.Groenlinks vindt dat de toepassing van luchtwassers verplicht moet worden gesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.