Home

Achtergrond 307 x bekeken

Subsidie aardwarmte Koekoekspolder rond

Tien glastuinders in de Koekoekspolder kunnen definitief gaan boren naar aardwarmte.

Het ministerie van LNV heeft MEI-subsidies verleend aan twee clusters van glastuinders. Naar verwachting gaan de tuinders eind van dit jaar boren. Het wachten is nog op de opsporingvergunning van het ministerie van EZ.

Het ministerie van LNV heeft twee maal 2 miljoen euro toegezegd. De subsidies zijn toegezegd aan twee clusters tuinders; een van zes tuinders en een van vier tuinders. Het gaat in beide gevallen om glasgroentetelers met een areaal van circa 45 hectare op een totaal 100 hectare glas.

De tuinders zullen in samenwerking met provincie en gemeente twee doubletten aanleggen, die afhankelijk van de bedrijfssituatie, 50 tot 75 procent van de warmtevraag moeten gaan dekken. Ieder doublet zal volgens een haalbaarheidsonderzoek 600 tot 900 kuub aardgasequivalenten aan warmte produceren. De doubletten moeten tevens tussen de 10 en 12 kiloton per jaar aan CO2 moeten besparen.

Provincie Overijssel, gemeente Kampen en de clusters ontwikkelen de komende tijd een warmtebedrijf dat de winning en exploitatie van de aardwarmte gaat doen. Ook moet het duidelijk maken wie de financiële risico’s bij misboringen draagt. De business-case moet medio 2009 klaar zijn. De provincie zal bij ontwikkelen de regie houden. De provincie levert samen met gemeente Kampen een bijdrage aan het project. In de toekomst zal de regie in handen van tuinders komen.

Gedeputeerde Rietkerk van Overijssel riep de ministers van landbouw en economische zaken op klaarheid te scheppen over de aangekondigde garantieregeling om de financiële risico’s te verzekeren. Vorig jaar november garandeerde de Rabobank, die het fonds voor 5 miljoen euro medefinanciert, dat de regeling in ieder geval in april open zou zijn gesteld.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.