Home

Achtergrond 175 x bekeken

Strengere regels EU tegen in dienst nemen illegalen

Europa scherpt de regelgeving aan om werkgevers die illegalen in dienst nemen te straffen.

Het Europees Parlement stemde woensdag in met een wetsvoorstel hierover. Doel van de nieuwe aanpak is om illegalen te ontmoedigen naar de Europese Unie te komen.

Elk land moet nu doeltreffende sancties instellen op het in dienst hebben van illegalen. Het moet daarbij in elk geval gaan om boetes, het betalen van nog verschuldigde belastingen en sociale premies en van de kosten van terugkeer van de illegaal naar zijn land van herkomst. Verder kan een land een betrapte werkgever uitsluiten van subsidies en overheidsopdrachten.

De PvdA stemde tegen de richtlijn. ”We zijn wel tegen illegale en zwarte arbeid, maar dit voorstel helpt daar niet tegen. Het is te veel verwaterd”, vindt Europarlementslid Emine Bozkurt. Ze hekelt onder meer dat de opdrachtgever van een bedrijf met illegalen niet aangepakt kan worden. ”Dan krijg je dus postbusbedrijfjes.”

Het voorstel moet later nog formeel worden goedgekeurd door het parlement en de gezamenlijke EU-landen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.