Home

Achtergrond

Stijgende graan- en sojaprijzen bepalen koersontwikkeling

De afgelopen beursweek verliep voordelig voor de meeste bedrijven die boeren productiemiddelen leveren. De verwachting is dan ook dat graan- en sojaprijzen weer gaan stijgen.

Producenten van voedingsmiddelen hadden het daardoor in de afgelopen week juist moeilijker op de aandelenbeurzen. Het Amerikaanse agriconcern Bunge won als toeleverancier bijna 18 procent op weekbasis. Het bedrijf, dat oliezaden en granen verhandelt en verwerkt, zag het vierde kwartaal van 2008 weliswaar zijn verkopen met 12 procent dalen, maar ziet, met onder meer kunstmestfabrikant Yara en agriconcern ADM, betere prijzen voor sojaproducten en hogere verkoopvolumes voor kunstmest tegemoet.

De jaarcijfers van Nutreco, dat vooral diervoeder maar ook visvoeding produceert, zijn met minder instemming begroet. De nummer 2 van de wereld stelde zijn doelstelling om in 2010 230 miljoen euro brutowinst te realiseren uit tot 2012. De uren na publicatie van de cijfers daalde het aandeel bijna 8 procent, terwijl in de aanloop naar de presentatie van de kwartaalcijfers juist geen beweging in de aandelenkoers van het concern werd waargenomen.

De Amerikaanse vleesproducent Smithfield Foods leverde deze week 6,3 procent in. De recessie heeft hier volgens bestuursvoorzitter Larry Pope weinig mee te maken, de mais­prijzen des te meer, liet hij Amerikaanse media weten. Mechanisatieproducent Agco zag als enige toeleverancier zijn beurskoers dalen, en wel met 4,4 procent. Het bedrijf uit de Amerikaanse staat Georgia verloor maandag en dinsdag 12 procent nadat het bedrijf zijn winstverwachting negatief bijstelde.

De producent van onder meer Massey Ferguson en Fendt ziet hogere productiekosten tegemoet en heeft door een sterke positie in Brazilië meer last van wisselkoersschommelingen dan concurrenten Case New Holland en John Deere.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.