Home

Achtergrond 722 x bekeken 1 reactie

Stier Kian uit productie

De roodbontstier Kian produceert voor onbepaalde tijd geen sperma. Als gevolg daarvan is conventioneel sperma en SiryX-sperma van Kian vanaf nu alleen op reservering beschikbaar. Dit moet de vraag enigszins temperen.

Volgens een woordvoerder van CRV is onduidelijk wat er precies met Kian aan de hand is. ”De stier is gezond, maar de kwaliteit van de sperma voldoet niet aan de eisen.” Hij geeft aan dat er goede hoop is dat Kian, die in het Friese Giekaard is gestationeerd, zich weer herstelt. ”De stier is nog opmerkelijk vitaal gezien zijn leeftijd van elf jaar.” Door de bank genomen is de carrière van fokstieren op een leeftijd van elf á twaalf jaar wel voorbij. De meeste stieren ruimen echter al eerder het veld omdat er betere dieren beschikbaar zijn gekomen.

De prijs voor conventioneel sperma van Kian is door het beperkte aanbod verhoogd van 21 naar 33 euro per dosis. De SiryX-prijs is verhoogt van 55 naar 65 euro per dosis.

Kian was in 2008 de eerste roodbonte stier wereldwijd die de mijpaal van één miljoen doses sperma passeerde. CRV zegt zich bewust te zijn van de populariteit van de stier en zal onmiddellijk bekendmaken wanneer de spermaproductie is verbeterd.

Eén reactie

  • no-profile-image

    boertje

    mooi prijsverhogend praatje

Of registreer je om te kunnen reageren.