Home

Achtergrond

Steun niet van levensbelang

Het behoud van Europese steun voor de Nederlandse boer en tuinder is belangrijk, maar niet van levensbelang.

Er valt zeker een goede aanvulling op het inkomen te ’verdienen’ door inkomensondersteuning uit Europa overeind te houden, en dus is het ook van groot belang dat landbouworganisaties zich daarvoor inzetten.

Voorman Albert-Jan Maat van LTO Nederland heeft gelijk als hij zegt dat het de Europese bevolking iets mag kosten, om zeker te zijn van voldoende eten, om te mogen leven in een mooi landschap dat in stand wordt gehouden door een milieuvriendelijke sector.

Maar voor de Nederlandse boer en tuinder komt zeker niet alle heil uit Europa. Het is goed dat LTO inziet dat de energie niet alleen gericht moet worden op het binnenhalen van Europese steun, maar ook op het veroveren van marktmacht. Daar valt voor de agrarisch ondernemer nog veel meer te verdienen dan nu het geval is.

Wie zijn producten uitzwaait bij de erfgrens en zich verder nergens om bekommert, moet niet raar opkijken als de marges buiten het erf groter zijn dan daarbinnen. De eerlijke verdeling van de marges in de keten komt niet uit Europa, maar zullen de agrarisch ondernemers zelf moeten veroveren.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.