Home

Achtergrond 225 x bekeken

Steeds meer rozen uit Ethiopië

In de eerste negen maanden van vorig jaar zijn er 2,7 miljard rozen ingevoerd. Dat zijn er 7 procent meer dan in dezelfde periode van 2007. De meeste komen uit Afrika, vooral uit Kenia. Ethiopië is bezig met een opmars.

In de periode 2006-2008 is het aantal rozenteeltbedrijven in Nederland met een kwart gedaald. Dat blijkt woensdag uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde.

De helft van de geïmporteerde rozen komt uit Kenia, gevolgd door Ethiopië, Oeganda, Zambia en Zimbabwe. Opvallend is de toename vanuit Ethiopië: in de eerste drie kwartalen van 2008 ongeveer 440 miljoen rozen, 50 procent meer dan in de vergelijkbare periode 2007.

In Nederland zijn nu 310 rozenkwekerijen. In 2006 waren dat er nog 425. Vanuit Nederland zijn in de eerste negen maanden van vorig jaar 1,7 miljard rozen uitgevoerd naar EU-landen. Dat is 87 procent van de totale rozenexport.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.