Home

Achtergrond 252 x bekeken 3 reacties

Spotmarkt: €0,10 tijdens kerst 2008

Als ergens de keerzijde van de medaille duidelijk is geworden, is het de spotmarkt wel. Van €0,50 per kg melk eind 2007, tot €0,20 nu. En met kerst 2008 werd er zelfs maar een dubbeltje uitbetaald. Handel in boerderijmelk bleek vorig jaar, kortom, geen sprookje.

Veel overgestapte boeren zitten daardoor nu in de problemen. En dat zijn er nogal wat. Alleen al bij Vrebamel zijn zo'n 200 melkveehouders aangesloten. Samen zjin zij goed voor een handelsvolume van 150 miljoen kg melk.

Die boeren kunnen nu geen kant op. Door de vraagafname naar melk kunnen zij niet terug naar hun oude coöperaties. Die kunnen hun melk nu al niet kwijt. Daar is geen behoefte aan nog meer leden.

De tegenvallende vraag in de markt blijft een probleem. René van Bakel van Vrebamel voorziet daarom voorlopig geen verbetering in de situatie. Hij denkt dat het komende half jaar heel erg moeizaam wordt en dat de prijs daarna pas wat zal aantrekken.

prognose:

moeilijke markt tot medio 2009

Laatste reacties

 • no-profile-image

  veehouder

  Natuurlijk is het zuur voor deze melkveehouders maar ze wilden het zelf graag. Dat waren de mensen die vorig jaar op deze sites schreven dat ze blij waren dat ze weg waren en dat Campina en FF boeren maar waardeloze mietjes waren.
  Neem maar van mij aan als je van een VanBakel of een Steegro rijk wilt worden dan wordt je nooit weer arm.
  Dat is ook hun kracht en goed recht maar je stapt er wel zelf in als je hun verhalen gelooft.
  Hetzelfde geldt nu weer voor de kunstmesthandel, particuliere handelaren hebben al bij verschillende boeren kunstmest verkocht omdat het wel duur zou blijven!!!! Gisteren werd wachten beloond met een prijdaling van 25% voor coöperatieboeren.
  Ik vraag me nu af of die particulieren hun afnemers korting met terugwerkende kracht geven.

 • no-profile-image

  Westbrabander

  Als je voor de spotmarkt melkt heb je nu wel het geluk dat Van Bakel je ook kan helpen met het verkopen van je melkquotum, dan heb je toch weer inkomsten.

 • no-profile-image

  Harm

  Cooperatieboer prachtig dat die cooperaties pas korting geven nadat enkele kleine particuliere ondernemingen kunstmest halen uit Polen. Wees nog maar lang op je voercooperaties en kijk vooral niet langer dan je neus lang is. Ik ben ook blij dat we niet op de spotmarkt leveren nu maar die jongens hebben vorig jaar wel geprikkeld om de melkprijs hoog te laten worden en denk dat jij mede daardoor een leuk jaar hebt gehad. Kijk maar naar Denemarken voor dat die boeren daar bij ARla opstapten was de melkprijs bedroevend laag toen ze weg gingen kon ie in 1x naar boven en werden ze eem kapotgemaakt wie moeten de huidige boeren nu dankbaar zijn? het bestuur of een paar "dwarsliggers"????????????

Of registreer je om te kunnen reageren.