Home

Achtergrond 2 reacties

Spelletjes

Ruim tien jaar geleden kon de snel groeiende NVV aanspraak maken op een zetel in het PVV. De zittende organisaties hadden geen behoefte aan deze nieuwe luis in de pels.

Al het mogelijke werd ge­daan om de NVV uit het PVV te hou­den. Maar dat lukte niet. Vervolgens gooide men het over een andere boeg: het PVV moest zich niet meer bemoeien met beleid. Maar ook dat trucje slaagde niet, want het had een krachtige en ca­pabele voorzitter in de persoon van Rob Tazelaar. Dus bedachten LTO en COV (lees: de slachterijen) dat deze moest vertrekken. Een nieuwe voor­zitter stond al aan de zijlijn klaar.

Dat was Jos Ramekers, toen voor­zitter van het COV. Ik zag hem niet zo zitten. Maar na een gesprek heb ik gezegd: "Je krijgt van mij het voordeel van de twijfel." Ik had toen voet bij stuk moeten houden. Ook nu zijn er weer bestuurders die de voorzitter zat zijn. En ook nu is er weer een spelletje gespeeld. Kennelijk hebben LTO en COV (An­toon Vermeer en Vion) achter geslo­ten deuren met Jos Ramekers afge­sproken dat zij voor zijn herbenoe­ming zouden stemmen onder de voorwaarde dat hij vervolgens enke­le maanden later zijn ontslag zou indienen. Als tegenprestatie werd hem een riante wachtgeldre­geling aangeboden. Ra­mekers was en is geen krachtige bestuurder en dus speelde hij dit spelle­tje mee.Als LTO en Vion dit ver­haal met Ramekers zo bekokstoofd hebben, dan moeten zij die regeling maar bekostigen.

Ik was en ben nog steeds een fer­vente voorstander van product­schappen die zich ook bezig houden met beleid. De belangen van var­kenshouders lopen nu eenmaal niet altijd parallel aan die van de slachte­rijen of de werknemersorganisaties. Ook kunnen de schappen een uitste­kende buffer vormen tegen grillige politieke ontwikkelingen. Maar dan heeft het PVV wel een voorzitter nodig met charisma, zoals Tazelaar dat had. Wat ik erg vind aan deze geschiedenis is dat het be­staansrecht van de productschappen op de tocht is komen te staan. En wat ik schandalig vind is dat het de dragende organisaties zelf zijn die hiervan de oorzaak zijn. Dit soort spelletjes heeft niets met belangen­behartiging te maken. Ik hoop en verwacht dat de NVV hieraan nooit mee zal doen.

Wien van den Brink

Laatste reacties

 • no-profile-image

  bert

  mis. de nvv is al hetzelfde als lto.
  ze ruiken ook macht. zetten steeds nieuw bedrijven op. onder de naam van groene belangen behartiger. onder de noemer van; deze winst kunnen we inzeten voor de leden. ja ja. deze opmerken zijn al heel oud.
  kijk maar naar je energie rekening?
  opgericht om voor de leden iets goedkoops aan te bieden.(en niet meer afhankelijk van de graaiers?)SAMEN INKOPEN, kijk maar bij energie vergelijk op internet. je komt de dgb nergens tegen boven bij de goedkoopste. de leden zijn dus niet beter af. sterker nog. ze worden hetzelfde gepakt als vroeger bij de lto. en wie is nu de graaier? probeer maar eens je contract op te zeggen zoals ik gedaan heb. nou dan komt de duivel los. ik raad iedereen aan om zeker aangetekend op te sturen, wand ze reageren eerst gewoon niet. om het kort te houden. ze zijn net zo erg als gewoon andere bedrijven, dus denk niet, nvv is te vertrouwen, ik vaar er blind op. nee OPLETTEN, ze pakken je. succes

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Wien heeft gelijk, hier zit het probleem.
  Belangenbehartiging moet je loshouden vanzakelijke belangen. Je kunt niet met twee verschillende petten op spreken. De NVV is er voor de varkens houders en de LTO leeft van de varkenshouders! En de varkens houders zijn er voor LTO. Daar zit ook het probleem, LTO wil baas blijven. Veel varkenshouders hebben het door sommige moeten het nog ervaren!

Of registreer je om te kunnen reageren.