Home

Achtergrond

Speciale halal loods wacht nog op eerste vracht

Rotterdam heeft nu twee jaar een speciale loods voor halal voedsel, maar Vat Logistics wacht nog steeds op de eerste vracht.

Toen de haven in Rotterdam in februari 2006 de Europese primeur met dit speciale distributiecentrum had, zag het er rooskleurig uit. Met een achterland met miljoenen moslims dacht Rotterdam grote hoeveelheden producten te verwerken.

Een woordvoerster van het transportbedrijf waarvan de loods is, begrijpt niet waarom het initiatief niet werkt. "Blijkbaar durft niemand de eerste stap te nemen.'' Ondertussen staat het pand niet leeg, want dat zou te veel kosten. Toch houdt Vat altijd een plekje vrij voor het geval er toch een container met islamitische goederen aankomt.

Het distributiecentrum is een samenwerkingsverband tussen Vat Logistics en de Indonesische en Maleisische vestigingen van het exportbedrijf Hecny Group. Ook landen als Turkije en Marokko kunnen de speciale loods gebruiken voor hun exportproducten.
In februari 2006 werd het idee in de praktijk gebracht. In mei 2006 ontving de haven in Kuala Lumpur een halal certificaat. Hiermee voldeed Rotterdam vanaf dat moment echt aan alle normen van de islamitische religieuze wetten.

In 2007 bouwde Vat op de Maasvlakte een nieuwe loods, maar tot nu toe hebben daar dus nog geen halal producten gelegen. Het wrange is dat in de loods van buurman Eurofrigo, dat later een certificaat ontving, wel halal vlees uit Zuid-Amerika ligt opgeslagen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.