Home

Achtergrond 274 x bekeken 1 reactie

Soepeler regels etikettering veevoer

Het Europees Parlement heeft vandaag ingestemd met soepeler regels voor de etikettering van diervoer.

Producenten moeten daarop voortaan de ingrediënten vermelden in volgorde van hun aandeel in het voer; de precieze samenstelling hoeven zij echter niet prijs te geven.

Dat laatste is voor veevoerproducenten van groot belang. Aanvankelijk koerste de Europese Commissie, in het licht van problemen als BSE en dioxine, aan op het vermelden van exacte gewichtspercentages. De veevoerindustrie klaagde daarop dat dit inbreuk maakte op het intellectueel eigendom. Nederlandse, Italiaanse en Britse bedrijven vochten de aanvankelijke bepaling met succes aan bij het Europees Hof van Justitie.

Veevoerproducenten moeten nu de samenstelling op verzoek prijsgeven, waarbij ze een marge van 15 procent mogen aanhouden. De Europese regels voor de bescherming van intellectueel eigendom blijven hierbij ook onverminderd van toepassing.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    dirk

    Het is werkelijk ongelooflijk dat niet alles tot in de tienden van procenten weergegeven hoeft te worden.Elke boer is voor 100% aansprakelijk als er wat mis is of niet klopt met zijn eindprodukt.Tot zelfs de terughaalkosten van de retail zijn voor hem!Wie heeft dit Europees er door gekregen??Die heeft toch wel heel veel invloed op de beleidsmakers gehad!!??Iedere afnemer van voer van de fabrieken zou MOETEN EISEN DAT ALLES TOT VER ACHTER DE KOMMA VERMELDT MOET WORDEN!Dit is nog eens makkelijk de verantwoording afschuiven onder het motto van concurrentiebeding.Trouwens over het algemeen is de kwaliteit van alle mengvoerfabrikanten in Nederland ver beneden peil gezien de resultaten hiermee ten opzichtte van het buitenland,maar dit terzijde!

Of registreer je om te kunnen reageren.