Home

Achtergrond 173 x bekeken

Sector wil geld supermarkten voor fonds

De Dierenbescherming, LTO en NVV voeren de druk op de supermarktorganisaties Plus, Super de Boer, Aldi en Lidl op om toch mee te betalen aan het castratiefonds waaruit de apparatuur moet worden vergoed.

Ook Albert Heijn en C1000 zouden volgens de sector druk uitoefenen op hun collega’s in het Centraal Bureau Levensmiddenhandel om mee te betalen. C1000 en Albert Heijn willen dit niet bevestigen.

Plus, Super de Boer, Aldi en Lidl betalen hun vers vleesleveranciers niet de toeslag van 3 cent per kilo die door hen moet worden gestort in het financieringsfonds. Zij gaan er vanuit dat zij in de loop van het jaar berenvlees van hun leverancier Tönnies geleverd krijgen en zo invulling geven aan de afspraak van Noordwijk.

Tönnies heeft nog steeds niet officieel bevestigd dat het berenvlees gaat leveren. Duitse vleeswarenbedrijven die afnemen van Tönnies zouden moeite hebben om afgekeurd berenvlees af te moeten nemen. Lidl verwacht berenvlees te krijgen van haar leverancier Van Loon in Best.

Het fonds wordt door het wegvallen van deze betalingen veel langzamer gevuld. Volgens Jos Jongerius van het Productschap Vee en Vlees, dat het fonds beheert, gaat het om zo’n 30 procent van de vers vlees-omzet waarvoor niet wordt afgedragen.

Jongerius: "We hadden gerekend op 3 ton inkomsten per maand, dat blijkt tot nu toe nog maar de helft te zijn." Het fonds is inmiddels wel begonnen met het uitbetalen van de vergoedingen aan de varkenshouders.

Beleidsmedewerker Bert van den Berg van de Dierenbescherming gelooft niet dat Tönnies de belofte om berenvlees te leveren kan waarmaken. "Tönnies heeft tegenstrijdige signalen afgegeven. Als ze zeggen dat ze met handmatige detectie wel berenvlees kunnen leveren, heb ik daar vraagtekens bij. Wat kost dat bijvoorbeeld?", vraagt hij zich af.

Of registreer je om te kunnen reageren.