Home

Achtergrond 227 x bekeken 2 reacties

Sector wacht op Chinese inspectie vleesbedrijven

Het is onduidelijk waarom er nog geen Chinese inspecties van varkensvleesbedrijven hebben plaatsgevonden.

De inspecties zijn wel toegezegd, laat een woordvoerder van het Veterinair Informatiepunt van het Productschap Vee en Vlees (PVV) weten.

”We weten niet waarom de inspecties uitblijven”, verzucht de woordvoerder. Volgens haar zijn er 32 aanvragen ingediend van bedrijven die varkensvlees naar China willen exporteren. Deze bedrijven hebben alles in orde om te kunnen exporteren en wachten nu op de inspecteurs.

”Eind vorig jaar heeft China toegezegd dat ze het in orde gingen maken en we verwachtten eind januari wel meer te weten. We hebben echter nog niets gehoord en wachten nu op meer duidelijkheid uit China.”

Chinese markt

Aan de opening van de Chinese markt voor Nederlands varkensvlees wordt al lang gewerkt. Nederlandse bedrijven zien vooral mogelijkheden voor de afzet van onderdelen van het varken die in Europa moelijk te verwaarden zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om neuzen en staarten.

Na de ondertekening van het protocol voor de export leek het een kwestie van tijd voordat de export naar het Aziatische land op gang zou komen. Het duurt echter langer dan verwacht.

Ook Annechien ten Have van LTO is niet duidelijk waarom de Chinezen zo lang talmen met de uitvoering van de inspecties. ”Er worden wel politieke motieven vermoed, maar het is moeilijk te zeggen”, aldus Ten Have.

Andere EU-lidstaten

Het Veterinair Informatiepunt ziet overigens geen enkele aanwijzing voor politieke motieven. Enkele andere EU-lidstaten hebben al wel toegang tot de Chinese markt. Denemarken was de eerste. Ook Duitsland en Frankrijk hebben al toegang.

Ook de export naar Rusland laat nog op zich wachten. ”Daar worden ook additionele eisen voor gesteld, die we nu inventariseren. Die eisen gaan we daarna implementeren, naar verwachting binnen twee maanden”, aldus de PVV-woordvoerder. Na implementatie moeten ook uit Rusland inspecteurs komen.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    gert

    de chinees doet veel meer met vlees

  • no-profile-image

    willy

    gert je reactie heeft niks met dit artikel van doen dus waarom reageer je ? ps veel van je reacties gaan niet op de zaak in anyway. Ik zou zeggen besteed je tijd nuttiger.

Of registreer je om te kunnen reageren.