Home

Achtergrond 270 x bekeken

Schotse bond wil geen koeien uit Belgie

De National Farmers Union in Schotland is ernstig bezorgd over berichten dat boeren in het aangrenzende Noord-Engeland koeien gaan invoeren uit Belgie.

''Deze invoer gaat in tegen het vrijwillige invoerverbod dat alle grote veehoudersorganisaties in Groot-Brittannie hebben afgesproken,'' aldus NFU Scotland.

De afspraken zijn gemaakt om te voorkomen dat blauwtong vanaf het Europese vasteland naar Groot-Brittannie wordt overgebracht. In de afgelopen maanden is de ziekte herhaaldelijk vastgesteld bij ingevoerde runderen en schapen wat steeds tot grote woede onder Britse veehouders heeft geleid. ''We roepen alle organisaties op er met grote klem bij hun leden op aan te dringen om het vrijwillige invoerverbod in stand te houden,'' aldus voorzitter Jim McLaren.

Volgens NFU Scotland 'vormt blauwtong nog altijd de grootste bedreiging voor onze veehouderij.' ''Ondanks alle afspraken zijn sommigen toch zo egoistisch dat ze zelfs vee blijven invoeren uit gebieden met een hoog risico. Zij maken zich niet of nauwelijks druk om de zorgen en het bestaan van hun buren of de toekomst van de sector als geheel.''

Volgens de Schotse bond hebben de gevallen van afgelopen jaar al aangetoond 'dat de Europese controlemaatregelen niet werken'. ''Meer dan vijftig ingevoerde dieren verlieten het herkomstland gegarandeerd ziektevrij maar leverden hier toch een positieve test voor het virus op. De potentiele dreiging van de laatste invoeren is net zo groot.''

Of registreer je om te kunnen reageren.