Home

Achtergrond 1828 x bekeken

Schapen scheren voor het aflammeren

Veehouder Harm Rotgers uit het Groningse Sellingen laat zijn schapen voor het aflammeren scheren.

”Ik ben een van de laatste bij wie AB-Service dit seizoen komt winterscheren”, vertelt hij. Zijn dieren zijn een kruising tussen Texelaars en Swifters. Het scheren van de schapen voor het aflammeren heeft volgens Rotgers veel voordelen. ”Het is hygiënischer en de lammeren kunnen de uiers beter vinden”, vertelt hij. De schapen blijven na het scheren in de stal. Rotgers verwacht dat de dieren eind april weer naar buiten kunnen. Hij houdt de 300 schapen naast zijn 45 melkkoeien. Foto Koos van der Spek

Medewerkers van loonbedrijf Heyboer uit Biddinghuizen zaaien 7,5 hectare peen in Lelystad. ”De eerste keer dit jaar”, geeft Heyboer-directeur Foort Sandee aan. ”Dit is zeker voor Flevoland een primeur en ik denk ook wel voor de rest van het land.” Het betreft een specifiek vroeg peenras dat naar verwachting in juli of augustus al wordt gerooid. Vorig jaar werden de eerste wortelen ook in februari gezaaid. De omstandigheden zijn goed. ”Dit is gediepploegde grond, dat is zand. Hier kun je al snel op terecht.” Foto Axipress

Medewerkers van een aannemingsbedrijf leggen roosters voor de nieuwe melkveestal van Jos Vaessen. De veehouder verkast vanuit het dorpje Bocholtz (tussen Heerlen en Aken) naar een plek net buiten het dorp. ”Ik zit in een traditionele Limburgse versterkte boerderij, een monument. Daardoor en doordat ik in het dorp zit, kan ik niet uitbreiden. Met de nieuwe stal heb ik weer mogelijkheden”, vertelt Vaessen. De stal moet in juni klaar zijn en biedt plaats aan 100 koeien plus jongvee. Foto Twan Wiermans

Buitendienstmedewerker Jean Schneiders van de Limburgse coöperatie Covas overhandigt akkerbouwer Limpens in Borgharen zijn bestelde bietenzaad. Eind vorige week is de coöperatie begonnen met het rondbrengen van het zaad. Deze klus neemt, met onderbreking door carnaval, een kleine drie weken in beslag. ”Het gaat goed”, zegt Covasdirecteur Rien Geuze. ”We doen het ook al voor het 63e keer. Je wilt het tempo erin houden, zodat er met mooi weer kan worden gezaaid.” Foto Twan Wiermans

Twee medewerkers van metselbedrijf Arkas leggen de fundering voor de nieuwe schuur van Arnold Boswerger. Deze houdt samen met zijn vriendin en moeder 200 rosékalveren. In de nieuwe schuur kan hij straks 80 kalveren extra houden en is plek voor machineopslag. De veehouder uit het Overijsselse Saasveld doet behalve de fundering de bouw grotendeels zelf, met hulp van buurjongens. Boswerger is in december begonnen met de sloop van drie oude schuren en wil dit jaar de nieuwe stal af hebben. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.