Home

Achtergrond

Russische president naar Nederland

De Russische president Dimitri Medvedev brengt op 19 juni een bezoek aan Nederland. Dat heeft minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) vandaag meegedeeld op het Oost-Russische eiland Sachalin.

Zij was daar bij de opening van de eerste Russische LNG-faciliteit, waar aardgas vloeibaar wordt gemaakt en daarmee geschikt voor transport.

Het gaat om een samenwerkingsverband van meerderheidsaandeelhouder Gazprom, Shell en de Japanse bedrijven Mitsubishi en Mitsui. Van der Hoeven, die sprak met onder anderen Medvedev en de kopstukken van Gazprom, zegt dat de samenwerking met Shell de Russen goed is bevallen. Zij denkt dat Shell goede vooruitzichten heeft om ook mee te werken aan volgende grote energieprojecten op Sachalin en het Siberische schiereiland Yamal: "Shell heeft hier een goed visitekaartje afgegeven.''

Het gas van de nieuwe LNG-terminal op Sachalin wordt per schip vervoerd naar afnemers in het Verre Oosten. Ook Nederland wil LNG afnemen om dat gas vervolgens via pijpleidingen door te vervoeren naar andere Euopese landen. Van der Hoeven hoopt dat landen als Qatar en Algerije in de toekomst LNG gaan leveren aan ons land.

De Russische president zal in juni een bezoek brengen aan de Hermitage in Amsterdam, dat onder meer ruimte biedt aan objecten van een moedermuseum in Sint Petersburg. Volgens Van der Hoeven is Medvedev niet alleen geïnteresseerd in Nederlandse kennis over het duurzaam ontwikkelen van gasvelden, maar ook in nanotechnologie en de ontwikkeling van het midden- en kleinbedrijf in Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.