Home

Achtergrond 1 reactie

Ruim helft aardappelen afgeleverd

Akkerbouwers hebben tot half februari 54 procent van de aardappelen afgeleverd.

Er ligt nog ongeveer 1,75 miljoen ton aardappelen in de bewaarplaatsen. Dat is evenveel als vorig jaar rond deze tijd.

Het Bureau Aardappelmarkt Informatie (BAI) van het Productschap Akkerbouw heeft een enquête gehouden onder 405 telers die samen ruim 7.200 hectare consumptieaardappelen hebben geteeld. Op de peildatum 14 februari was ruim 2 miljoen ton aardappelen al verkocht af land of uit de schuur. Op de totale aardappeloogst van ongeveer 3,8 miljoen ton is 54 procent van de oogst afgeleverd.

Vorig jaar is totaal 3,6 miljoen ton aardappelen geoogst. Halverwege februari vorig jaar was 1,9 miljoen ton afgeleverd. Dat is bijna 53 procent van de totale opbrengst.

In november was al 1,4 miljoen ton van de oogst van vorig jaar afgeleverd. Toen liep het afleveren van aardappelen vóór op de aflevering in het jaar daarvoor.

Tarra

De tarra op de afgeleverde aardappelen ligt volgens de ondervraagde telers gemiddeld op 8 procent. "Dat is een fractie meer dan in november", schrijft het BAI in een toelichting op de cijfers.

In februari vorig jaar lag de tarra van oogst 2007 op 9 procent. "Netto, na aftrek van tarra, is er tot nu toe dus 1,88 miljoen ton afgeleverd, tegenover bijna 1,75 miljoen ton medio februari 2008."

Er ligt bruto nu nog 1,75 miljoen ton aardappelen in de bewaarplaatsen. Dat is 46 procent van de totale oogst, stelt het BAI. "Dat is vrijwel identiek aan de hoeveelheid van een jaar geleden. Hiervan is 900.000 ton, dat is 52 procent, wel verkocht maar nog niet afgeleverd. De resterende 840.000 ton is nog niet door een afnemer vastgelegd. Telers schatten de tarra op deze aardappelen op 9,6 procent. Dat betekent dat er netto nog ongeveer 760.000 ton vrij is."

Half november was bruto 1,2 miljoen ton aardappelen nog vrij, stelt het BAI. "De hoeveelheid vrije aardappelen is met een derde afgenomen. Vorig jaar was er half februari een vrijwel gelijke hoeveelheid nog vrij (850.000 ton)."

Eén reactie

  • no-profile-image

    john

    Dit wil dus zeggen dat de verwerkende industrie er een onderonsje van gemaakt heeft, want de prijs stemt niet overeen met die van vorig jaar en de hoeveelheden wel. Door de helft al in voorverkoop gekocht te hebben sturen ze de markt nog 3mnd en daarna rekken ze tot de nieuwe oogst, dus weer ellende voor de vrije tonnen.

Of registreer je om te kunnen reageren.