Home

Achtergrond 348 x bekeken

Ringrot op bedrijf in Flevoland in 2008

In Flevoland is vorig jaar op één landbouwbedrijf twee keer een besmetting met ringrot vastgesteld. Er zijn geen andere bedrijven besmet geraakt.

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) stelde vorig jaar december een besmetting vast van ringrot in een partij biologisch pootgoed op het landbouwbedrijf in Flevoland. Vervolgonderzoek leidde in januari tot nog een besmetting met ringrot op hetzelfde bedrijf in een partij biologische consumptieaardappelen.

De PD heeft het traceringsonderzoek afgerond. Er zijn geen besmettingen gevonden op andere bedrijven. “Het getroffen bedrijf sorteert op grote schaal consumptieaardappelen, die van andere bedrijven afkomstig zijn. Het is mogelijk dat de ringrotbacterie op het bedrijf is geïntroduceerd via een besmette partij consumptieaardappelen, die daar zijn gesorteerd. Vermoedelijk heeft de bacterie zich binnen het bedrijf kunnen verspreiden door contact van pootgoed met besmette kisten en machines”, meldt de PD.

De besmette partijen aardappelen worden vernietigd. Al het pootgoed op het bedrijf verliest de pootgoedstatus. De kisten en machines moeten worden ontsmet. Voor het bedrijf en het perceel waar de besmette partijen aardappelen zijn geteeld gelden aanvullende maatregelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.