Home

Achtergrond 280 x bekeken 2 reacties

Restitutie boter 20 procent omhoog

De boterexport krijgt mogelijk een duwtje in de rug. Kaasexporteurs vangen daarentegen bot bij de Europese Unie. Dit blijkt uit de besluiten die het beheerscomité Zuivel gisteren heeft genomen.

Het comité besloot gisteren om de restitutie op boter met 10 euro per 100 kilo te verhogen. Daarmee stijgen de boterrestituties van 50 naar 60 euro per 100 kilo voor het tendersysteem.

Met de restitutieverhoging van 20 procent lijkt Europese boter toch redelijk concurrerend te worden op de wereldmarkt. Dat was bij een restitutie van 50 euro nog niet echt het geval.

De restituties voor poeder stegen met goed 2 euro per 100 kilo. Dit is een veel kleinere verhoging, zowel procentueel gezien als in absolutie zin. De tenderrestituties gingen omhoog van 20 euro naar € 21,98.

De kaasproducenten en -exporteurs moeten een tegenvaller incasseren. Zij hadden gevraagd om een hogere restitutie dan de 2.300 euro per ton die nu is vastgesteld. Met name de producenten van foliekaas hebben behoefte aan een hogere restitutie om op de wereldmarkt te kunnen concurreren. Naar schatting is ongeveer een tiende van alle kaas in Europa foliegerijpt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  casper michiels

  Met 2300 EUR per ton restitutie voor kaas zou Europese foliekaas op de wereldmarkt GRATIS zijn.

  Kaasrestitutie voor Cheddar ligt op 220 EUR per ton.
  Je verwart met de 2300 EUR regel die van toepassing is voor kaas.

 • no-profile-image

  Jan

  Casper heeft gelijk. Vo 1282 art. 5 stelt dat om in aanmerking te komen voor restitutie dient de franco grens prijs bij min. EUR 2,30/kg te liggen. De USDA verwacht dat er rond de 260.000 ton mager melkpoeder voor interventie zullen worden aangeleverd. Bij eerdere verwachtingen is men uitgegaan van 145.000 ton. Fonterra heeft gedurende de laatste 2 maanden alleen in Nieuw Zeeland al rond 70.000 m2 opslagcapaciteit ingehuurd. Deze opslagcapaciteit is voldoende voor ca. 120.000 ton mager melkpoeder. Fonterra zoekt nog naar additionele opslagcapaciteit in zowel NZ als ook in Australie. Het lijkt mij duidelijk dat de zwakke vraag op de wereldmarkt hiertoe aanleiding geeft. Met dat in het achterhoofd begrijp ik eerlijk gezegd niet dat Brussel er toe overgegaan is om weer restituties toe te kennen. Het onlast de EU markten geenszins en politiek gezien was en is het een zeer slechte zet met de WTO onderhandelingen in het achterhoofd. Eens te meer het bewijs dat overheid en realiteit ver van elkaar verwijderd zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.