Home

Achtergrond 2 reacties

Regelgeving stuwt kostprijs van varkens

De kostprijs van het Nederlandse varken zal in de komende jaren relatief sterk gaan stijgen. De voornaamste oorzaken zijn regels op het gebied van dierenwelzijn en milieu. Dat concludeert landbouweconomisch instituut LEI.

Het instituut heeft een onderzoek verricht naar de kostprijs in opdracht van het Productschap Vee en Vlees (PVV) en het ministerie van landbouw. Die prijs zal de komende vier jaar stijgen tot € 1,51 en komt daarmee boven het niveau van Denemarken en Frankrijk. Dit komt vooral door de strengere eisen aan ammoniakuitstoot en huisvestingssystemen.

Op dit moment is de kostprijs van vleesvarkens € 1,40 per kilo geslacht gewicht. Nederland kan daarmee, samen met Denemarken, het goedkoopste produceren van Europa. De kosten van productierechten zitten daar echter nog niet bij in. Op dit gebied heeft Nederland een nadeel ten opzichte van andere producenten.

Dit geldt ook voor overig overheidsbeleid. Het LEI berekent dat het Nederlandse beleid ongeveer 20 cent van de kostprijs per kilo veroorzaakt. Dit komt door de hoge kosten voor mestafzet, emissiereducties, productierechten en dierenwelzijnsmaatregelen. Die kosten zullen tot 2013 met ongeveer 6 cent stijgen, verwachten de onderzoekers. Dit is een sterkere stijging dan in andere Europese lidstaten, waar het huidige niveau op dit moment bovendien lager is.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    down under

    Mooi maar wat gaan we met deze bevindingen doen? Ben benieuwd wat het PVV er over te melden heeft? Trouwens dit onderzoekje zal ook wel zijn nodige knaken hebben gekost, wie betaald die ook al weer? Ik had ook wel kunnen vertellen dat door de toenemende regelgeving (van ons deregulerend kabinetje) steeds hogere kosten veroorzaakt.

  • no-profile-image

    Frank

    Het LEI onderschrijft wat we allang berekent hebben. Daarom moeten we met de regels zeer scherp beoordelen. Wat niets toevoegd, schrappen! Laat dit doen door echte deskundige met de sector zelf. Maar ook echte deskundige uit de sector! Er is allang op gewezen dat de regels prakties en op waarheid berust moeten zijn. Maar wat blijkt, er komen in de beleidstukken enkele redelijke punten in voor, maar meer en deel grote onzin! We moeten een standpunt in gaan nemen, als er een stuk wordt voor gelegd dat onvoldoende is, meteen de prullebak in! Als belangenbehartigers keihard hanteren want dan is het zo afgelopen. Boeren zijn geen ambtenaren die voor tijdverdrijf de stukken uit kunnen pluizen en de zijkanten van het papier proberen te lezen! Daar is geen tijd voor, dan wordt het voedsel onbetaalbaar. Een ding is duidelijk, weg met die idiote regelgeving!

Of registreer je om te kunnen reageren.