Home

Achtergrond

RTL blijft aandringen op snelle openheid van zaken

RTL Nieuws zet alle procedures door om openheid van zaken te krijgen over het kabinetsbesluit tot politieke steun voor de inval in Irak.

De instelling van een onafhankelijke onderzoekscommissie die de besluitvorming bekijkt, doet daar niets aan af. "Wij zien geen reden om de procedures te staken'', zei adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws vandaag. "We denken dat burgers recht hebben op informatie op grond van het bestuursrecht.''

RTL is vier procedures begonnen om via de Wet openbaarheid bestuur (Wob) duidelijk te krijgen waarom de regering in 2003 de Amerikaanse inval in Irak politiek heeft gesteund. In de eerste procedure zijn notulen van de ministerraad opgevraagd. Dat verzoek werd afgewezen, waarop RTL Nieuws hoger beroep heeft ingesteld bij de rechtbank in Amsterdam. Daarnaast liggen er ook zogenoemde Wob-
verzoeken bij de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie en de militaire inlichtingendienst MIVD.

Premier Jan Peter Balkenende kondigde maandag aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de besluitvorming over Irak. De conclusies daarvan kunnen voor november gereed zijn, verwacht de minister-president.

RTL Nieuws wil eerder antwoord. De nieuwsrubriek heeft afgelopen week nog bij Buitenlandse Zaken aangedrongen op snelle beantwoording van het verzoek om informatie. Mocht het departement daar niet op ingaan, dan overweegt RTL naar de rechter te stappen.

Adjunct-hoofdredacteur Klein benadrukte dat Wob-verzoeken kunnen doorlopen naast andere vormen van controle. "Wij denken dat we juridisch een stevige zaak hebben om hiermee door te gaan.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.