Home

Achtergrond

PvdA: strijd tegen tbc opvoeren

De PvdA wil de strijd tegen tuberculose opvoeren. De besmettelijke ziekte verergert de laatste jaren in Europa, relatief veel onder illegalen.

Varianten van tuberculose (tbc) reageren steeds slechter op medicijnen. PvdA'ster Dorette Corbey begint een actie onder Europarlementsleden om het EU-budget voor tbc-bestrijding te vervijfvoudigen van 18 naar 101 miljoen euro per jaar. Met de uitgaven van de 27 EU-landen zelf zou dat naar 450 miljoen euro per jaar moeten, meldt zij.

Tuberculose kan dodelijk zijn als de ziekte niet goed wordt behandeld. Het is een bacterie die meestal de longen aantast. De patiënten moeten alsmaar hoesten, soms ook met bloed. Ze zweten ook voortdurend.

In Europa zijn zo'n 90.000 gevallen per jaar, waarvan circa duizend in Nederland. Vooral in Oost-Europa neemt het aantal toe, vooral van de resistente variant.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.