Home

Achtergrond

PvdA glijdt verder weg in peilingen

De PvdA glijdt verder weg in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, zo bleek zondag.

Vergeleken met vorige week verliest de partij twee zetels en noteert 24 zetels. Bij de jaarwisseling stond de PvdA nog op dertig. In de huidige Tweede Kamer zitten 33 PvdA'ers op het pluche.

De twee zetels die de PvdA verliest gaan naar de SP (16 zetels) en GroenLinks (11 zetels). Bij de overige partijen verandert niets in vergelijking met vorige week. Het verlies van de PvdA lijkt volgens De Hond sterk samen te hangen met de positie van Bos. In de afgelopen weken kreeg hij meer kritiek dan in de maanden daarvoor. De commotie van afgelopen week over de bonussen voor ABN Amro-medewerkers heeft hem en zijn partij geen goed gedaan.

De Hond ondervroeg zijn panel ook over het onderwerp bestuurlijke vernieuwing. Het merendeel (57 procent) is voor de invoering van een correctief referendum, zoals minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) dat afgelopen week opperde. De meeste kiezers van CDA (60 procent) en ChristenUnie (77 procent) zijn tegen directe invloed van de kiezers.

Ook is een kleine meerderheid van het electoraat (52 procent) voorstander van het direct kiezen van een premier en 44 procent tegen. De meeste tegenstanders van een direct gekozen premier zijn te vinden bij het CDA (60 procent), ChristenUnie (74 procent) en GroenLinks (62 procent).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.