Home

Achtergrond

Problemen met sperma van Preferent KI Staphorst

Verschillende varkensbedrijven in Noord Nederland hebben de afgelopen maanden forse problemen gehad met de vruchtbaarheid van hun zeugen.

Dit melden bedrijven aan deze krant. De varkenshouders betrokken sperma van Preferent KI dat geleverd werd vanuit de locatie in Staphorst. Verschillende varkenshouders melden dat ze terugkompercentages onder de zeugen hadden tot soms wel 50 procent. De bedrijven betrokken sperma van de Deense Duroc beren.

Jo van Bergen uit Odoornerveen kreeg ruim een half jaar sperma uit Staphorst. Hij kampte al die tijd met terugkompercentages van ruim 15 procent. Sinds enkele weken zit hij weer bij een andere KI vereniging.

Van Bergen vindt dat Preferent te weinig wil communiceren over de problemen. Hij probeerde één keer sperma uit van Preferent dat was geleverd vanuit Zuid-Nederland. “Dat was ook niet goed, te warm.” Ook andere varkenshouders melden dat Preferent niet wil communiceren. Sommige bedrijven hebben overwogen een claim in te dienen bij Preferent KI, maar zien daar van af. “We nemen ons verlies en willen verder.”

Lees ook
Preferent KI: veel problemen door najaarsdip

Of registreer je om te kunnen reageren.