Home

Achtergrond 206 x bekeken

Prijzen kamerhuur stijgt met 6 procent

De huurprijs van nieuw aangeboden (studenten)kamers is vorig jaar gemiddeld gestegen met 6 procent in vergelijking tot 2007.

De gemiddelde huur kwam vorig uit op 328 euro. Dat blijkt uit cijfers die de site Kamernet.nl dinsdag naar buiten bracht.

Het aanbod is met 9 procent in 2008 fors gestegen. Door de kredietcrisis blijkt meer woonruimte voor verhuur te zijn aangeboden. Verhuurder proberen zo het hoofd boven water te houden. Maar volgens het onderzoek is er toch nog sprake van krapte op de kamerverhuurmarkt. Er blijft vooral een grote vraag naar studentenkamers. De prijsstijging komt voor een deel omdat gas, water en licht duurder werden.

In Amsterdam steeg de gemiddelde huurprijs het sterkst. Een nieuw aangeboden kamer in de hoofdstad kostte vorig jaar gemiddeld 426 euro. In Utrecht kwamen de meeste kamers voor verhuur op de markt, gevolgd door Groningen. In Delft werden de minste nieuwe kamers aangeboden.

De meest gunstige periode om een kamer te huren blijkt te liggen tussen april en juni. September is de slechtste maand om een kamer te bemachtigen omdat dan veel studenten op jacht gaan naar een onderkomen.

Studenten huren steeds vaker een kamer die niet geheel naar hun zin is. Ze blijven zoeken naar die ene 'perfecte' kamer en daarom wisselen studenten meer van kamer dan andere huurders.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.