Home

Achtergrond

Prijzen industriële producten hoger in 2008

De producten van de industrie waren vorig jaar gemiddeld 7,2 procent duurder dan een jaar eerder.

Dat is de grootste prijsstijging in acht jaar tijd. In de laatste maanden van 2008 daalden de prijzen echter, vooral als gevolg van de lagere olieprijs.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek maakte dat vandaag bekend. In december waren de producten van de industrie zelfs ruim 7 procent goedkoper dan een jaar eerder, terwijl de prijzen in de eerste negen maanden van het jaar juist veel hoger lagen in vergelijking met 2007.

Het grillige verloop van de prijsontwikkeling hangt vooral samen met de sterk fluctuerende olieprijzen. De chemische en aardolieverwerkende industrie in Nederland had in 2008 te maken met gemiddeld fors hogere prijzen van ruwe aardolie, maar in de laatste maanden van het jaar daalde de prijs hiervan hard.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.