Home

Achtergrond 192 x bekeken

Preitelers komen met plan voor samenwerking

Nederlandse preitelers willen op korte termijn samenwerken om de concurrentiepositie te verbeteren. Daartoe werken zij aan een onderzoek voor marktontwikkeling.

De telers willen dat het aanbod voor de klok in Venlo (ZON) wordt gestabiliseerd. Dat blijkt uit een voorstel voor financiering van onderzoek bij het Productschap Tuinbouw (PT). Ook willen de telers een referentieprijzensysteem ontwikkelen met de betrokken ketenpartijen. Verder moet er een landelijke aanbod- en vraagprognose komen en willen telers de markt in binnen- en buitenland beter in kaart brengen.

Het adviesbureau Florpartner is namens de landelijke gewascommissie prei de uitvoerder van het project. Volgens Florpartners-directeur Thijs Jasperse is het voorstel van de agenda gehaald voor de komende sectorcommissie groente en fruit en wordt gemikt op april. Er zou meer uitwerkingstijd nodig zijn.

Voorzitter van de gewascommissie prei Gert-Jan Aerts wil net als Jasperse in deze fase nog geen verdere toelichting geven op de plannen. Preitelers zijn al enkele maanden in overleg over marktverbeteringen. De plannen kwamen op basis van vrijwillige bijdragen van telers moeilijk van de grond. Telers willen geld uit potjes voor teelttechnisch onderzoek gebruiken voor het marktonderzoek.

Het PT zegt twijfels over de haalbaarheid van een aantal onderdelen te hebben. Een vraagprognose is moeilijk realiseerbaar. Een pilot van een vraagvoorspellingsmodel voor paprika zou in de praktijk onvoldoende gedetailleerd zijn. Verder mist het PT een analyse van de markt. Ondanks de lage prijzen voor Nederlandse prei is de afgelopen jaren een flink deel van de positie op de Duitse markt verloren gegaan.

Het PT wil dat de telers tussenstappen inbouw om tussentijds te beslissen over doorgang van het onderzoek.

Ook wil het PT dat een draagvlak van 75 procent van het areaal wordt gehaald en dat gegevens met niet-aangesloten telers wordt gedeeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.