Home

Achtergrond 967 x bekeken

Preferent KI: veel problemen door najaarsdip

Manager Peter Bakkers van Preferent KI herkent zich niet in de problemen en klachten van varkenshouders in Noord-Nederland met deze organisatie.

Bakkers denkt dat een flink deel van de vruchtbaarheidsproblemen die de varkenshouders hebben ondervonden is te wijten aan de normale najaarsdip. "We weten allemaal dat 2008 wat dat betreft een moeilijk jaar is geweest met relatief meer problemen dan anders." Bakkers stelt dat over het algemeen en voor zover hem bekend, de klanten tevreden zijn over Preferent KI.

Preferent is volgens Bakkers op het ogenblik bezig de werkwijze in alle vestigingen te uniformeren. Ook wil het bedrijf gebruik gaan maken van de nieuwste technieken om het sperma te beoordelen, "om te voorkomen dat er discussies ontstaan".

Het verwijt van de betrokken varkenshouders dat Preferent zich ontoegankelijk opstelt en nauwelijks wil communiceren over mogelijke problemen trekt Bakkers zich aan. "Problemen zijn er om op te lossen. We moeten de communicatie beter gaan doen."

Werkwijze

Volgens Peter Bakkers is sinds de start van Preferent in de nieuwe constellatie vorig jaar niets veranderd in de werkwijze van de vestiging van Preferent in Staphorst. In Preferent KI zijn vorig jaar de activiteiten opgegaan van Van Gennip KI, PIC en Hypor Parvak. Van Gennip heeft hierin een meerderheidsaandeel van 55 procent.

Bij LTO en NVV zijn geen meldingen binnengekomen van varkenshouders die problemen zouden hebben met KI-organisatie Preferent. "Het is altijd lastig aan te tonen dat vruchtbaarheidsproblemen aan de KI-vereniging liggen", aldus voorzitter Annechien Ten Have van LTO.
Ook zij wijst op het najaar en de vaak problematische vruchtbaarheid van zeugen in die periode. "Dat kan meespelen." Wel vindt Ten Have dat KI-organisaties zich in dit soort problemen wat toeschietelijker op kunnen stellen.

Of registreer je om te kunnen reageren.