Home

Achtergrond 508 x bekeken

Pootgoed onderweg naar Italië

Medewerker Jappie Schroor van Van Rijn KWS uit het Friese Wierum laadt pootgoed voor Italië.

"De export naar landen rond de Middellandse Zee loopt achter. Door de vele regen kunnen boeren het land niet op. Daarom is er minder vraag om pootgoed nu te leveren", legt Ap Ruinard van Van Rijn uit. Foto Roelof Stroetinga

Schapenhouder Hemmo Bolhuis uit het Groningse Finsterwolde haalt alle schapen op die op land in een straal van 20 kilometer rond zijn boerderij lopen. De Groningse schapenhouder heeft samen met zijn vrouw Margriet in totaal 700 tot 750 schapen. "Ze moeten allemaal aflammeren", zegt Margriet Bolhuis. "Ze zijn nu allemaal binnen. Op 6 oktober is de ram geweest, dus we verwachten de eerste lammeren op 1 of 2 maart." Foto Koos van der Spek

De fruitbomen van Ton Heuff uit Erichem worden binnenkort voor een groot deel gerooid. Heuff, die van oorsprong een gemengd bedrijf heeft met veehouderij en akkerbouw, stoot de fruitteelt noodgedwongen af. "Deze is te duur geworden vanwege veilingkosten en spuitlicenties. Daarnaast ben ik 65 geworden. Ik zal de gezelligheid in de pluktijd wel missen." Heuff laat nog een paar hectare bomen staan. Foto William Hoogteyling

Bas Wijers van loonbedrijf Ten Voorde rijdt mest uit over een perceel in het Gelderse Nijbroek. Erik Dijkgraaf zorgt voor de aanvoer van de rundveemest zodat er continue geïnjecteerd kan worden. "Vandaag komen we wel aan de 40 hectare", vertelt Dijkgraaf. "Gisteren ging het om een kleine 25 hectare." Overal in het land zijn loonwerkers begonnen met het uitrijden van mest. De grond lijkt over het algemeen droog. Al verschilt de grondkwaliteit volgens Gert Ten Voorde van het gelijknamige loonbedrijf wel sterk per perceel. "We hebben tot nu toe zo’n 3700 kuub mest uitgereden", vertelt hij. "Het werk loopt rustig door. Steeds meer veehouders hebben voldoende opslagruimte." Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.