Home

Achtergrond

Politie lost grote zaken op dankzij meldlijn

Tips van burgers bij Meld Misdaad Anoniem hebben vorig jaar geleid tot het oplossen van een aantal grote zaken.

De politie pakte dankzij de kliklijn overvallers op, rekende mensenhandelaren in, loste een moordzaak en enkele verkrachtingen op. In totaal gaat het om 710 zaken waarvoor 1100 verdachten zijn opgepakt.

Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde jaarcijfers van de onafhankelijke stichting M. die de Meld Misdaad Anoniem beheert. Bij M., zoals de meldlijn kortweg heet, kwamen vorig jaar 76.600 telefoontjes binnen. In 13.700 gevallen stuurde M. de tip door naar politie en justitie. In 2007 kreeg de meldlijn 80.000 telefoontjes waarvan er 22.850 naar politie en justitie werden doorgespeeld.

Over hennepteelt en harddrugs kwamen bij M. de meeste tips binnen. Verder bellen anonieme tipgevers vaak over overvallen en brandstichtingen. Over die laatste misdaad ontving M. een kwart meer meldingen.

Politie en justitie konden dankzij de meldijn ernstige zaken oplossen, zoals de verkrachting van een 9-jarig meisje in Asperen en de moord op een 23-jarige vrouw in Ridderkerk in 2007.

De speciale campagne tegen illegale prostitutie en mensenhandel 'Schijn Bedriegt' leverde 147 meldingen op, een kwart meer dan in 2007. De politie kon daardoor vijf zaken oplossen en acht mensen aanhouden.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.