Home

Achtergrond

Philips brengt verlichting in Afrika

Philips wil met een goedkope led-lamp op zonne-energie schoolkinderen in Afrika in staat stellen ook na zonsondergang hun huiswerk te maken. Dat maakte het elektronicaconcern vandaag bekend.

Philips verwacht in de herfst van dit jaar een lichtgewicht lampje te kunnen presenteren dat met een oplaadbare batterij op zonne-energie hooguit negen uur lang licht kan geven. De goedkoopste versie van het lampje, door het concern 'My Reading Light' gedoopt, mag maximaal 15 dollar (11,75 euro) kosten.

"Naar schatting vijfhonderd miljoen mensen in Afrika beschikken niet over elektriciteit. Het leven komt er daardoor na zonsondergang praktisch tot stilstand, ook voor de kinderen die bezig waren met hun huiswerk. Oplossingen op basis van zonne-energie kunnen hier echt het verschil maken'', aldus Philips.

Philips ging eerder al een samenwerkingsverband aan met de Nederlandse overheid. Dat project moet tien miljoen Afrikanen voor 2015 voorzien van betaalbare, toepasselijke en duurzame energie-oplossingen. Het concern is ook betrokken bij het project 'Lighting Africa' van de Wereldbank, dat een markt wil creëren voor verlichtingsproducten die niet op elektriciteit werken.

Onderzoekers van de Massachusetts Institute of Technology (MIT) ontwikkelden eerder al een laptop speciaal voor kinderen in ontwikkelingslanden. Deze computer, die ook zonder elektriciteit kan worden opgeladen, moet uiteindelijk niet meer dan 100 dollar gaan kosten.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.