Home

Achtergrond 298 x bekeken 1 reactie

PVV optimistisch over oplossing handelsconflict

Er is een goede kans dat er beweging komt in de zaak van de Amerikaanse strafmaatregelen tegen Nederland. Dat verwacht PVV-vertegenwoordiger Frans van Dongen in Brussel.

"De Amerikanen hebben zo langzamerhand wel geaccepteerd dat ze de Europese markt niet binnen komen met hun met hormonen geproduceerd rundvlees", meent Van Dongen.

Volgens hem kan de Europese Commissie wel een ruimere markttoegang voor gangbaar geproduceerd rundvlees bieden aan de Amerikanen. "Europa moet iets bieden, want het is destijds formeel in het ongelijk gesteld door de wereldhandelsorganisatie (WTO) in deze zaak."

Nieuw pakket strafmaatregelen

De Verenigde Staten maakten enkele weken geleden het nieuwe pakket strafmaatregelen bekend tegen de Europese Unie. Voor het eerst wordt ook het Nederlandse varkensvlees in de ban gedaan. Nederlands kalfsvlees valt al jaren onder het pakket Amerikaanse strafmaatregelen.

Andere Europese producten die ook getroffen zijn door de Amerikaanse strafmaatregelen zijn onder meer Franse Roquefort-kaas en Italiaans mineraalwater.

"We moeten van deze zaak af", zegt Van Dongen. "Bij een volgende wijziging van de strafmaatregelen kunnen zomaar andere Nederlandse producten worden getroffen. Het hangt als een zwaard van Damocles boven de sectoren."

De Verenigde Staten zijn een lucratieve markt voor spare-ribs. Het is in volume een bescheiden markt, maar wel één waarop een goede marge te behalen valt. Vooral Vion exporteert veel spareribs naar de VS. Het gaat om enkele duizenden tonnen spare-ribs per jaar.
Ook de kalfsvleessector zou graag de Amerikaanse markt geopend zien voor het Nederlandse product.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    waarom geen heffing op coca cola in nederland

Of registreer je om te kunnen reageren.