Home

Achtergrond 250 x bekeken

PVE ziet niets in extra aanpak campylobacter

De Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE) zullen geen extra stappen nemen om campylobacter te bestrijden.

Dat meldt een woordvoerder van de schappen. Een onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) waaruit is gebleken de bacterie op kip toeneemt, is volgens hem een momentopname.

De resultaten komen niet overeen met het beeld van de schappen, zegt de woordvoerder. ”We hebben het idee dat onze actieplannen tegen campylobacter en salmonella nog goed werken.”

Detailhandel

De woordvoerder wijst er bovendien op dat de VWA zich baseert op monsters uit de detailhandel. ”De ziektekiemen hoeven dus niet uit de primaire sector te komen. Misschien komen ze niet eens uit Nederland. Bij varkensvlees is bijvoorbeeld de import toegenomen. Misschien is er dus meer salmonella ingevoerd.”

De PVE wijst er bovendien op dat er verschillende soorten salmonella gevonden zijn. ”In Braziliaans vlees zaten bijvoorbeeld serotypen die schadelijk voor de gezondheid zijn, terwijl Nederlands vlees onschuldige serotypen bevatte. Het is belangrijk om onderscheid tussen de serotypen te maken.”

De productschappen signaleren wel dat de bestrijding van campylobacter langzamer gaat dan in vorige jaren. ”De eerste dalingen gaan vaak erg snel, de laatste procenten ook uitroeien is moeilijker.” De hygiënecodes voor slachterijen worden dit jaar aangescherpt.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.