Home

Achtergrond 252 x bekeken

PT: budget schoolfruit naar inkoop

Het budget voor schoolfruit moet voor 75 procent worden besteed aan inkoop van product.

Dat betekent dat de kosten voor zaken als advisering en logistiek beperkt moeten blijven. De sector wil waken voor te dure regelingen die niet tot het product zijn te herleiden. Volgens het Productschap Tuinbouw (PT) zijn de logistieke kosten van vergelijkbare project hoog.

Zo lagen de kosten van aanschaf van appels en tomaten bij het Nationaal Schoolontbijt op 36.000 euro, terwijl het project voor appels en tomaten 115.500 euro kostte. Het PT pleit daarom voor een simpele regeling.

Morgen overleggen ministerie, promotiepartijen en de sector over de plannen voor schoolfruit. Naar verwachting zal de overheid geen extra budget beschikbaar stellen. De financiering zal daarom deels van het bedrijsleven zelf moeten komen, blijkt uit informatie van het productschap.

Dat kan door product beschikbaar te laten stellen door telersverenigingen, of bijdragen van sponsoren als telersverenigingen. Een andere mogelijkheid is een heffing in te stellen via het PT.

De Europese Commissie stelt naar verwachting circa 2,9 miljoen euro beschikbaar voor Nederland, gebaseerd op het aantal kinderen tussen de zes en tien jaar. Dan is er budget voor dertig porties van 20 cent per schooljaar.

Met schoolmelkleverancier FrieslandCampina en afzetorganisatie Fruitmasters is gesproken over ervaringen van de proef van schoolfruit via de schoolmelkdistributie.

Volgens een woordvoerder van Fruitmasters maken beide organisaties volgende week eigen plannen bekend over uitbreiding van hun eigen toekomstige schoolfruitproject.

Of registreer je om te kunnen reageren.