Home

Achtergrond 218 x bekeken

PPO zoekt methode voor automatiseren ziekzoeken in tulpen

Het onderzoeksinstituut PPO in Lisse werkt aan een machine die automatisch zieke tulpen in een perceel zoekt.

In het laboratorium kan een camera goed zieke tulpenplanten onderscheiden, zegt projectleider Ton Baltissen van het PPO. "In het lab kan een camera een plant van alle kanten bekijken. Maar in het veld heb je last van regen of wind."

Bij het ontwikkelen van de camera maakt het PPO gebruik van technieken uit de sterrenkunde, zegt Baltissen. "Daar worden filterwielen gebruikt om de juiste beelden te krijgen."

Zodra de camera in de praktijk goed werkt, wil het PPO een stap verder gaan. Baltissen: "Hoe kunnen we de machine zieke tulpen laten markeren, zodat een ziekzoeker die er uit kan halen? Of is het mogelijk dat de machine zelf de zieke tulp verwijdert? Denk maar aan de robot die in staat is om zuring uit grasland te halen."

Het PPO gaat dit jaar een test doen waarbij in een proefveld alle tulpen zijn genummerd. Baltissen: "Zowel het apparaat als een persoon gaan in het perceel zieke tulpen merken. Daarna rooien we alle tulpen en onderzoeken ze in het lab. Dan kunnen we beoordelen wie het beste zieke tulpen vindt, de mens of de machine."

Baltissen hoopt dat het onderzoeksproject tot een werkbaar apparaat leidt. "Ziek zoeken is fysiek zwaar werk en het kost veel tijd. Bovendien vergt het vakmanschap en veel concentratie. Dat kan een mens niet de hele dag in dezelfde mate opbrengen."

Of registreer je om te kunnen reageren.