Home

Achtergrond 272 x bekeken

PD vraagt verlenging middel tegen ringrot

De Plantenziektenkundige Dienst (PD) vraagt een nieuwe verlenging aan voor het ontsmettingsmiddel Menno Clean.

Het middel wordt gebruikt om besmetting met ringrot in pootaardappelen tegen te gaan. Het ministerie van landbouw heeft eind december Menno Clean (benzoëzuur) een tijdelijke vrijstelling gegeven tot 5 april dit jaar, op verzoek van de PD. In oktober vorig jaar was er een vermoeden dat een partij biologisch pootgoed op een landbouwbedrijf in Flevoland was besmet met ringrot.

In december werd de uitbraak door de PD bevestigd. In januari bleek op hetzelfde bedrijf ook een partij biologische consumptieaardappelen besmet te zijn. De PD heeft daarna 780 monsters onderzocht, maar geen andere ringrotbesmettingen aangetroffen.

De PD wil graag dat Menno Clean ook na 5 april gebruikt kan worden. Een nieuwe verlenging betekent dat het middel daarna nog eens 120 dagen mag worden gebruikt voor het ontsmetten van kisten, bewaarplaatsen, handgereedschap en apparatuur om ringrot te bestrijden in pootgoed.

Het schap blijft alert op de aanwezigheid van ringrot op het besmette bedrijf, naburige bedrijven en bij de toeleveranciers van consumptieaardappelen aan het bedrijf. Het Flevolandse bedrijf sorteert op grote schaal consumptieaardappelen die afkomstig zijn van andere bedrijven.

De PD raadt deze bedrijven aan extra preventieve maatregelen te treffen. "Vermoedelijk heeft de ringrotbacterie zich binnen het bedrijf verspreid door contact van pootgoed met besmette kisten en machines. Door goede ontsmetting van kisten en machines kan worden voorkomen dat pootgoedpartijen worden besmet. Het gezamenlijk sorteren van pootgoed en consumptieaardappelen moet worden vermeden."

Op het Flevolandse bedrijf worden de besmette partijen aardappelen vernietigd. Al het pootgoed op het bedrijf verliest de pootgoedstatus. De kisten en machines moeten worden ontsmet. Voor het bedrijf en het perceel waar de besmette partijen aardappelen zijn geteeld, gelden aanvullende maatregelen.

Lees ook Ringrot op bedrijf in Flevoland in 2008

Of registreer je om te kunnen reageren.