Home

Achtergrond 1 reactie

'Overname Essent door RWE geen effect elektriciteitsprijs'

De overname van Essent door RWE leidt waarschijnlijk niet tot hogere prijzen voor elektriciteit.

Bij nog een grote overname is dit wel het geval. Dat zegt Peter Vogtländer, voorzitter van de Energieraad, die regering en parlement adviseert.

"De groothandelsprijs bepaalt feitelijk de prijs voor de consument, de kleinverbruiker", aldus Vogtländer. De helft van de prijs bestaat uit belasting. Ook transportkosten, waarop Gasunie een monopolie heeft, zijn doorgaans weinig veranderlijk. De retailmarge bedraagt ongeveer 1 cent per kilowattuur.

"Er zijn momenteel ongeveer 8 aanbieders: Essent, Nuon, Eon, Eneco Elektrabel, Delta, RWE en EDF. Wij denken dat er minimaal vijf aanbieders moeten zijn om behoorlijke concurrentie op de groothandelsmarkt te garanderen."

Een overname van Essent door RWE vormt dus nog geen probleem. "Maar wanneer Nuon en Eneco eveneens door één van de bestaande aanbieders worden overgenomen, naderen we een kritische grens. Dan kan de elektriciteitsprijs stijgen door gebrek aan concurrentie."

In Noord-West Europa zijn 4 partijen, uit Frankrijk en Duitsland, zeer prominent aanwezig. Ze hebben de kracht en het geld om partijen in relatief kleine landen over te nemen.

"Toen in 2004 over splitsing is gesproken, hebben wij de regering geadviseerd af te wachten wat in Duitsland en Frankrijk zou gebeuren en de energiemaatschappijen voorlopig in overheidshanden te houden."

Eén reactie

  • no-profile-image

    mitie

    hoe dom moet je wel niet zijn om dar te denken ;de afnemers gaan het betalen ;;probeer toch LOGISCH te denken;electra bedrijven moeten genationiceerd worden ??onafhankelijk en eerste levensbehoefte ??!!

Of registreer je om te kunnen reageren.