Home

Achtergrond 203 x bekeken 1 reactie

Overijssel wil snel grond verwerven voor EHS

De provincie Overijssel wil haast maken met de realisatie van de EHS.

Daarom gaat de provincie op korte termijn 6.000 hectare grond aankopen. De provincie geeft aan dit te willen doen zonder onteigening toe te passen. Versnelling is nodig, omdat anders de doelstelling, 74.481 hectare natuur in 2018, niet gehaald wordt.

Een eerste pilotplan voor de grondverwerving is inmiddels klaar, de definitieve plannen moeten in april rond zijn. "We willen voor de zomervakantie beginnen met de uitvoering", zegt gedeputeerde Piet Jansen. "We willen graag aan de minister van landbouw laten zien dat we ons best doen om de EHS in 2018 klaar te hebben. Maar daar hebben we wel meer geld voor nodig. Voor de periode 2007-2013 hebben we van het rijk 102 miljoen euro gekregen, maar dat is niet genoeg. Zeker gezien de grondprijzen die we betalen, die zijn hoger dan de normbedragen waar het ministerie mee werkt."

Behalve grondaankoop zijn agrarisch natuurbeheer en bedrijfsverplaatsing belangrijke troeven voor de provincie. De provincie heeft 24 miljoen euro extra uitgetrokken om bedrijven die moeten verplaatsen voor de EHS te helpen. Inmiddels zijn 17 bedrijven verplaatst, voor 18 anderen loopt de procedure.

Kelly Lubbers

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    niet genoeg geld,dan zijn deze plannen financieel niet goed onderbouwd !dus luchtkastelen

Of registreer je om te kunnen reageren.