Home

Achtergrond 389 x bekeken

Overijssel wil snel grond verwerven voor EHS

De provincie Overijssel wil haast maken met de realisatie van de EHS.

Daarom gaat de pro­vincie op korte termijn 6.000 hec­tare grond aankopen. De provin­cie zegt dit te willen doen zonder onteigening. Versnelling is nodig, omdat anders de doelstelling, 74.481 hectare natuur in 2018, niet gehaald wordt.

Een eerste plan voor de grond­verwerving is inmiddels klaar, de definitieve plannen moeten in april rond zijn. "We willen voor de zomervakantie beginnen met de uitvoering”, zegt gedeputeerde Piet Jansen. ”We willen graag aan de minister van landbouw laten zien dat we ons best doen om de EHS in 2018 klaar te hebben. Maar daar hebben we wel meer geld voor nodig. Voor de periode 2007­2013 hebben we van het rijk 102 miljoen euro gekregen, maar dat is niet genoeg. Zeker gezien de grondprijzen die we betalen, die zijn hoger dan de normbedragen waar het ministerie mee werkt.”

Behalve grondaankoop zijn agrarisch natuurbeheer en be­drijfsverplaatsing belangrijke troeven voor de provincie. De pro­vincie heeft 24 miljoen euro extra uitgetrokken om bedrijven die moeten verplaatsen voor de EHS te helpen. Inmiddels zijn 17 be­drijven verplaatst, voor 18 ande­ren loopt de procedure.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.