Home

Achtergrond 175 x bekeken

Overijssel helpt acht boeren hun bedrijf te verplaatsen

De provincie Overijssel gaat acht boeren helpen hun be­drijf te verplaatsen vanuit een natuurgebied.

Dat doet ze in sa­menspraak met natuur- en mi­lieuorganisaties. Het gaat om zowel grondgebon­den bedrijven als intensieve vee­houderijen. Mede doordat er nog geen duidelijkheid is rondom het Toetsingskader Ammoniak is ver­gunningverlening voor de bedrij­ven lastig.

Overijssel neemt het risico om ondanks die onduidelijkheid toch vergunningen te verlenen, legt gedeputeerde Piet Jansen uit. ”De verplaatsing heeft een zodanige meerwaarde voor de natuur dat we de stap aandurven. Door de verplaatsing van één bedrijf kun­nen we 20 tot 30 hectare nieuwe natuur aanleggen. Dat compen­seert de extra uitstoot van ammo­niak ruimschoots.”

De provincie heeft daar ook overleg over gehad met natuur­en milieuorganisaties. ”Zij staan achter dit plan”, aldus Jansen.”We gaan er dus ook vanuit dat ze niet naar de Raad van State zullen stappen om de vergunning aan te vechten.”In Overijssel lopen nog vijftig tot zestig aanvragen van boeren die hun bedrijf willen verplaat­sen. Jansen verwacht in april dui­delijkheid voor deze groep.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.