Home

Achtergrond

Over de rug van zwakkere

Zomaar twee berichten: landen en multinationals kopen op grote schaal landbouwgrond in minder ontwikkelde landen.

En: de Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars en de Internetvakbond sluiten een aparte cao af voor Poolse uitzendkrachten.

Deze berichten hebben wel degelijk een overeenkomst: beide activiteiten gaan over de ruggen van zwakke partijen. In het geval van de cao is dat duidelijk, omdat die onder de prijzen van reguliere arbeidsovereenkomsten duikt. Zo worden werknemers tegen elkaar uitgespeeld en wordt ook de inhurende boer of tuinder er niet veel wijzer van.

De chaos op de seizoensarbeidsmarkt wordt alleen maar groter en voor je het weet zijn er aparte contracten met Oekraïners of andere, tijdelijk om financiële redenen gewilde inhuurkrachten.

Het huren en pachten van grond in derde landen door rijke landen of bedrijven is zeker zo dubieus. Het betreft namelijk vaak geen investeringen in de lokale (agrarische) economie, waar de bevolking profijt van zou hebben. Integendeel, vrijwel alle producten worden direct geëxporteerd. Zo slagen landen die kampen met zelfvoorziening, laat staan export, er nooit in die situatie te beheersen. Deze acties zijn economisch gezien misschien te begrijpen, maar dit weloverwogen eigenbelang schiet op lange termijn zijn doel voorbij.

Agrarisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.