Home

Achtergrond

Opgelaaide bosbranden bedreigen Australisch dorp

Opgelaaide bosbranden hebben vandaag enige uren voor een verhoogde alarmfase gezorgd in het Australische dorp Healesville, dat enkele tientallen kilometers ten noordoosten van Melbourne ligt.

De dorpsbewoners werden vrijdag gewaarschuwd hun omgeving goed in de gaten te houden en alle smeulende vuurtjes en as te blussen. Dat berichtten Australische media.

Het directe gevaar was na enkele uren geweken, maar de politie heeft de dorpsbewoners gewaarschuwd alert te blijven. Vermoedelijk hadden windstoten het vuur aangewakkerd in de omgeving van Healesville. Een dorpsbewoner had op de nationale radio gezegd, dat de bewoners urenlang in spanning wachtten op wat er ging gebeuren.

Bosbranden hebben in het zuidoosten van Australië al aan zeker 181 mensen het leven gekost. Onder de doden is een 44-jarige Britse, die twintig jaar geleden in Australië kwam wonen. Ook haar twee zonen kwamen om. Haar Australische man overleefde de vuurzee.

In de deelstaat Victoria woeden nog ongeveer 21 branden. Ongeveer 150 rechercheurs jagen op brandstichters, die verantwoordelijk zijn voor een deel van de branden. Donderdag kon de brandweer dankzij koeler weer en enkele regenbuien een aantal vuren blussen.

De race tegen het vuur is echter nog niet gelopen, omdat de temperaturen na het weekeinde weer oplopen en hete föhnwinden worden verwacht. Ook gaat het maandag onweren, waardoor opnieuw bosbranden kunnen ontstaan door bliksem.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.