Home

Achtergrond 168 x bekeken

Onderzoekers mild over vernieuwing mbo

Het mbo is goed op weg om studenten beter voor de praktijk op te leiden. Dat blijkt uit een serie rapporten die de Tweede Kamer heeft laten uitvoeren. De vernieuwing in het onderwijs drukt wel op de begroting van scholen.

De onderzoekers verwachten dat volgend jaar op driekwart van de scholen de studenten zelfstandiger en meer op de praktijk gericht zullen werken. Een kwart van de instellingen zal niet alle opleidingen 'competentiegericht' verzorgen.

Volgens de onderzoekers verliep de invoering van de lesmethode in het begin niet lekker. Nadat staatssecretaris Marja van Bijsterveldt twee jaar geleden ingreep, ging het beter. Zij heeft scholen bovendien meer tijd geven om de lessen aan te passen.

Uit het onderzoek van het parlement blijkt verder dat de nieuwe methode op steun kan rekenen. Wel zijn openbare bestuurders en leidinggevenden op de scholen over het algemeen positiever gestemd dan leraren en bedrijven die met de scholen samenwerken.

Veel docenten vinden dat de overheid te weinig geld voor de vernieuwing uittrekt, noemen de automatisering een knelpunt en wensen meer informatie en ondersteuning. De samenwerking tussen de koepel van scholen MBO Raad en het bedrijfsleven tijdens de invoering blijkt slecht.

Op dit moment krijgt ongeveer de helft van de mbo-studenten competentiegericht onderwijs. Tijdens de eerste deel van de invoering, tussen 2002 en 2006, kregen scholen volgens de onderzoekers ruim voldoende geld om het competentiegericht leren in te voeren.

De nieuwe lesmethode gaat echter op de begrotingen van scholen drukken. Als alle instellingen de vernieuwing hebben ingevoerd, zal het merendeel een tekort op de balans krijgen van 3 procent. Vooral kleinere scholen en instellingen met een breed aanbod van opleidingen krijgen een tekort op de balans.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.