Home

Achtergrond

Obama erkent fout na Daschle-debacle

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de schuld op zich genomen van het debacle rond zijn beoogde minister van Volksgezondheid, Tom Daschle.

"Ik denk dat ik het heb verknald'', zei de president dinsdag in een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN.
Obama maakte enkele uren eerder bekend dat Daschle zich had teruggetrokken wegens problemen met de fiscus. De president had maandag nog laten weten vierkant achter zijn nominatie van Daschle te staan.
,,Ik wil het Amerikaanse volk niet de boodschap meegeven dat hier met twee maten wordt gemeten, een voor machtige personen en een voor gewone mensen die elke dag werken en belastingen betalen'', aldus Obama tegen CNN.
De beoogde minister werd verweten dat hij veel te laat 128.000 dollar aan belastingen en ongeveer 12.000 dollar aan rente had voldaan. Hij deed dat pas nadat hij was genomineerd en in opspraak was gekomen.
De ex-senator Daschle had als minister de Amerikaanse gezondheidszorg moeten hervormen. Hij verklaarde zich terug te trekken omdat hij de aandacht niet wil afleiden van Obama's ambitieuze plannen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.