Home

Achtergrond 206 x bekeken

Obama eert Lincoln op 200e geboortedag

De Amerikaanse president Barack Obama reist donderdag naar Springfield in de staat Illinois om zijn politieke held Abraham Lincoln te herdenken.

Op 12 februari is het precies tweehonderd jaar geleden dat de wellicht belangrijkste president uit de Amerikaanse geschiedenis werd geboren.

Obama is in Springfield onder meer bij een banket waar hij ook zal spreken. Het is de eerste keer dat Obama met het presidentiële vliegtuig Air Force One Washington verlaat sinds zijn inauguratie op 20 januari.

Lincoln, die in 1865 werd vermoord na de Amerikaanse Burgeroorlog, maakte als president officieel een einde aan de slavernij. Hij was afkomstig uit Illinois, de staat die de zwarte Obama als senator in het Congres in Washington vertegenwoordigde.

Obama gaf tijdens de presidentscampagne vaak blijk van bewondering voor Lincoln. Zo kondigde hij in 2007 zijn kandidatuur voor het presidentsschap aan bij de Old State Capitol in Springfield, de plek waar Lincoln in 1858 een beroemde speech hield waarin hij waarschuwde dat slavernij het land dreigde te verdelen. In toespraken refereerde Obama vaak aan de idealen van zijn voorganger.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.