Home

Achtergrond 250 x bekeken

Nutreco heeft meer tijd nodig voor doelstelling

Dier- en visvoerproducent Nutreco heeft meer tijd nodig om zijn doelstelling van een verdubbeling van het bedrijfsresultaat te behalen.

Het bedrijf verwacht nu tussen 2010 en 2012 een bedrijfsresultaat van 230 miljoen euro te realiseren in plaats van volgend jaar. Voor 2009 gaf het bedrijf geen concrete verwachting, donderdag bij de bekendmaking van de jaarcijfers.

Het streven voor het bedrijfsresultaat ”blijft de belangrijkste financiële doelstelling op middellange termijn”, aldus topman Wout Dekker. Het bedrijf is echter naar eigen zeggen door de onzekerheden in de wereldwijde economie ”voorzichtig in het gebruik van de financiële ruimte”.

Voer

Nutreco verwacht dan ook dat het tempo waarin het bedrijf overnames deed, zal vertragen. Met name voor de diervoedingdivisie zal Nutreco zich blijven richten op overnames. Nutreco heeft in 2008 een omzet behaald van 4,9 miljard euro. Het bedrijfsresultaat was 15 procent hoger en kwam uit op 172,1 miljoen euro. Onder de streep hield het bedrijf 105 miljoen euro over.

De hogere omzet was voornamelijk te danken aan hogere grondstofprijzen. Met name de premix- en speciaalvoeractiviteiten boekten recordresultaten. In de tweede helft van 2008 werd ook Nutreco geconfronteerd met de economische neergang.

Grondstofprijzen

Door de uitbraak van ziektes bij Chileense viskwekerijen daalde de vraag naar visvoer. Het bedrijf verwacht dat dit ook in 2009 een negatief effect zal hebben op de resultaten. De vleesactiviteiten in Spanje boerden minder goed doordat hogere grondstofprijzen niet konden worden doorberekend en consumenten op zoek gaan naar goedkopere producten, aldus Nutreco.

De resultaten liggen lager dan de gemiddelde verwachtingen van analisten. Zij rekenden met een omzet van 4,9 miljard euro op een bedrijfsresultaat van 180 miljoen euro en een nettowinst van 114 miljoen euro. In 2007 haalde Nutreco bij een omzet van 4 miljard euro een nettowinst van 113 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bedroeg toen 149 miljoen euro.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.