Home

Achtergrond

Nordzucker betaalt € 37,12 voor suikerbieten

De bietenprijs van Nordzucker voor de teelt van 2008 is een fractie lager uitgevallen dan in het voorgaande jaar.

De prijs voor de bieten die buiten het quotum vallen, de surplusbieten, is echter aanzienlijk lager. Dat blijkt uit het onderhandelingsresultaat dat telersorganisatie DNZ (Dachverband Norddeutscher Zuckerrübenanbauer) en het Noord-Duitse suikerconcern hebben bereikt.

De op één na grootste bietenverwerker in Duitsland betaalt voor de quotumbieten gemiddeld € 37,12 euro per ton, inclusief toeslagen en premies en met aftrek van heffingen. Voor de bieten van de campagne van 2007 heeft Nordzucker slechts 21 cent meer betaald. Voor bieten die tot maximaal 10 procent boven het quotum zijn geleverd, zijn DNZ en Nordzucker een eindprijs overeengekomen van € 24,57 per ton. Voor de rest van de bieten wordt € 11,45 per ton betaald.

De prijs voor surplusbieten valt lager uit dan in de campagne van 2007. In die campagne is € 29,20 per ton betaald voor surplusbieten tot maximaal 5 procent boven het quotum. De rest van de bieten brachten in die campagne € 23,54 ton op. De ethanolbieten van de afgelopen campagne leveren gemiddeld € 26,54 per ton op. Dat is meer dan de eindprijs van 2007, want die bleef toen steken op € 25,04.

DNZ-voorzitter Gerhard Borchert betitelt het onderhandelingsresultaat als bevredigend. Hij vindt dat de bietenteelt met deze prijzen stabiele planningsmogelijkheden blijft bieden, zeker als de situatie wordt afgezet tegen de algehele turbulentie op de grondstoffenmarkten.

Borchert wijst erop dat het prijsoverleg tussen verwerker en telers als uitvloeisel van de Europese markthervorming een steeds grotere rol gaat spelen. "Ondertussen is een vierde deel van de bietenprijs een resultaat van overleg van het bedrijf met de DNZ."
Naar de visie van de telersbond is de suikermarkt nu ook in evenwicht en is er geen enkele reden voor Brussel om nog meer te korten op de quota. "Verdere kortingen wijzen we dan ook af", zegt Borchert.

Of registreer je om te kunnen reageren.