Home

Achtergrond 870 x bekeken

Noord-Hollandse boerenkool per schuit naar afnemers

Tuinder Peter Vroegop (aan het roer) verscheept na het snijden en sorteren een lading struikboerenkool.

De kool wordt van september tot februari geoogst. Vroegop staat in de Noord-Hollandse plaats Broek op Langedijk bekend als de varende boerenkoolkoning. De boerenkool gaat per schuit, of 'koolsail', naar diverse zelfstandige afnemers en via Zwaagdijk naar afzetorganisatie The Greenery. Het boerenkoolseizoen loopt tot eind februari waarna Vroegop overschakelt op de teelt van aardappelen. Foto ANP

Melkveehouder Frederik Krabbenbos haalt het laatste restje kuilvoer op om dat naar de pinken te brengen. Niet dat het zijn laatste voorraad is. Hij heeft genoeg om de winter door te komen. De randen van de kuil en de restjes gaan meestal echter naar de pinken. Het beste voer is vanzelfsprekend voor de melkkoeien. Krabbenbos heeft met zo’n veertig melkkoeien een vrij klein bedrijf. Foto Ruben Meijerink

Exportmanager Gert Brouwer van machinebouwer Greefa uit Tricht praat een bezoeker van de stand bij over de capaciteit van de nieuwe sorteerlijn Geosort. Greefa staat jaarlijks op de Fruit Logistica. De sorteerder kan kwetsbare vruchten snel sorteren, zo laat het bedrijf weten. De eerste machine is al verkocht aan een klant in Duitsland. De eerste twee dagen van de beurs was de animo voor de machine groot, laat een woordvoerder weten. "Vandaag was het iets rustiger." De handelscontacten op de beurs leiden niet gelijk tot transacties. "Die trajecten duren één tot drie jaar. Het zijn vaak coöperaties die zo’n machine kopen. Daar willen alle leden over meepraten." Foto Fruit Logistica

Een delegatie van overheid en agribusiness luistert naar uitleg van een onderzoeker van zaadfirma Enza Zaden uit Enkhuizen. De rondleiding markeert de ondertekening van agripact, een strategisch plan om de agribusiness in Noord-Holland verder te ontwikkelen. In deze streek is zaadveredeling een belangrijke activiteit. Tijdens de rondleiding kreeg Enza te horen dat het bedrijf voor de Sweet Green paprika de Fruit Logistica Innovation Award heeft gewonnen. Het groene ras is zoeter en bevat meer vitamine C. Foto Wick Natzijl

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.