Home

Achtergrond

Nog geen derde van delicten aangegeven bij politie

Slechts 28 procent van overtredingen en misdrijven waarvan personen slachtoffer zijn geworden, leidt tot aangifte bij de politie.

Het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) maakte dit gemiddelde en andere cijfers over delicten vandaag bekend. Een kwart van de bevolking is het afgelopen jaar slachtoffer geworden van een strafbaar feit. Een paar jaar geleden was dat nog 29 procent van de Nederlandse bevolking.

Volgens het CBS doet bijna iedereen aangifte van autodiefstal (91 procent) en slechts weinigen van seksuele delicten (7 procent). In het algemeen doen mensen vaker aangifte van vermogensdelicten als diefstal en inbraak dan van geweldsmisdaden.

Jongeren doen minder vaak aangifte dan ouderen, behalve als er iets met hun auto aan de hand is. Als de auto zelf is gestolen of beschadigd, of dieven hebben er spullen uitgehaald, stappen ze even vaak of vaker naar de politie dan oudere gedupeerden. Bij fietsendiefstal is het weer andersom, dan doet een op de vijf jongeren onder de 25 aangifte, tegenover de helft van de 65-plussers.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.